Typisch Overijssel

10 plekken in Oost Nederland voor op de bucket-list

  • 3 minuten opladen
  • 3130 x bekeken

Het oudste restaurant van Nederland, de grootste boekenmarkt van Europa of de allereerste foto van Nederland. In Overijssel zijn allerlei unieke plekken en bezienswaardigheden die een plek verdienen op je bucket-list. Dit zijn ze allemaal!

1. Oudestraat - Langste Winkelstraat

De Oudestraat in Kampen vormt samen met de Geerstraat de belangrijkste winkelstraat van de stad. Maar dat is niet het enige: het is de langste winkelstraat van Nederland. Deze straat begint aan het Muntplein en eindigt aan de Buitenkade.

2. De Proosdij - Oudste stenen huis

De Proosdij in Deventer is het oudste nog bestaande stenen woonhuis in Nederland. De oudste kern dateert van rond het jaar 1130 en bestaat uit trachiet en tufsteen. Het huis is gelegen aan de Sandrasteeg en de Stromarkt.

3. De Waag - Oudste café

De Waag in Hanzestad Doesburg werd in 1478 in gebruik genomen als waaggebouw, stadsbierhuys en ontmoetingsplaats. Het is het oudste in gebruik zijnde horecagelegenheid van Nederland. Door de eeuwen heen is de functie van het pand nauwelijks veranderd en je kunt hier nog steeds genieten van een heerlijk biertje of lekker diner.

De Waag
De Waag

4. Deventer Boekenmarkt - Grootste Boekenmarkt

Ieder jaar op de eerste zondag van augustus is Deventer een walhalla voor boekenliefhebbers. De totale lengte van de mark is zes kilometer en er zijn 878 boekenkramen. Van geschiedenisboeken tot poezië, van familieromans tot kinderboeken. Hier is voor iedereen wat!

Deventer Boekenmarkt
Deventer Boekenmarkt

5. Burgers Rijwielen - Eerste Nederlandse rijwielfabriek

Burgers is het oudste fietsmerk van Nederland: de eerste Burgers fiets werd al in 1869 gemaakt. Tegenwoordig biedt Burgers haar fietsen aan met dezelfde look als toen, maar met hedendaagse materialen.

6. Athenaeumbibliotheek - Oudste stadsbibliotheek

De Athenaeumbibliotheek werd opgericht in 1560 en is daarmee de oudste stadsbibliotheek van Nederland. Sinds 2016 is het onderdeel van de Openbare Bibliotheek Deventer en er worden bijzondere collecties beheerd en verzameld.

7. Stadsmuur Harderwijk - Langste aaneengesloten stadsmuur

De middeleeuwse stadsmuur van Harderwijk behoort tot de langs aaneengesloten stadsmuren van Nederland. Als je goed kijkt, zie je nog de beschadigingen en vele, dichtgemetselde schietgaten.

Harderwijk
Harderwijk

8. De Librije - Enige overgebleven middeleeuwse kettingbibliotheek

De Librije is een unieke kettingbibliotheek uit 1561 in de Walburgiskerk in Zutphen. Het is de enige kettingbibliotheek in Nederland die nog bestaat. En ja, hier liggen boeken daadwerkelijk aan de ketting.

9. Zutphen - Allereerste foto in Nederland

De allereerste foto die in Nederland is genomen dateert van 1839. De Zutphense apotheker Willem Hallegraeff maakte een foto van een prent. De foto is nu te bewonderen in het museum van Zutphen.

10. De Grote Otterskooi - Grootste eendenkooi

De Grote Otterskooi in natuurgebied De Wieden is met 30 hectare de grootste eendenkooi van Europa. Tegenwoordig worden de eendenkooien in de Wieden alleen nog gebruikt voor excursies en voor het ringen van vogels.

Eendenkooi
Eendenkooi