Een bezoekerscentrum is het informatiepunt van een natuurgebied in Overijssel, iedereen is hier welkom. Je vindt hier informatie over de natuur in het gebied en over de fiets-, wandel- of misschien wel kanoroutes die er worden aangeboden. Bij een bezoekerscentrum start of eindigt je activiteit of excursie. Bovendien biedt het de gelegenheid om bij te komen met een kop koffie of thee!

Overijssel verrijkt je

Op zoek naar een bezoekerscentrum in Overijssel?

De provincie Overijssel telt bijzondere natuurgebieden. Rivierlandschappen, heidevelden, glooiende bossen, rietlandschappen en landgoederen: ze hebben elk hun eigen charme. Het zien van de gebieden is al fantastisch, maar hoe leuk is het om er ook van alles over te leren! Bij de volgende bezoekerscentra in Overijssel gaat dat zeker lukken.

Bij Koetshuis Hof Espelo kan je iedere zondag terecht voor informatie over het landschap, voor wandelroutes en een kop koffie. Voor de kinderen is er het speelbos ‘t Klauterwoud. Hier kunnen ze spelenderwijs het bos leren kennen. Daarnaast worden er bij het bezoekerscentrum van Landschap Overijssel regelmatig activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Ben je op zoek naar een leuke locatie voor een kinderfeestje? Dan is Koetshuis Hof Espelo ook een aanrader.

De Mosbeek stroomt door een van de mooiste gebieden van Nederland. In dit Twentse stukje vind je glooiende heuvels, eeuwenoude watermolens en bijzondere dieren & planten. Het bezoekerscentrum Dal van de Mosbeek is de perfecte uitvalsbasis voor wandelingen, fietstochten en diverse activiteiten. Bij infocentrum Ijs & Es, dat onder het bezoekerscentrum valt, kom je meer te weten over de fascinerende ontstaansgeschiedenis van Noordoost-Twente. Geloof het of niet, maar op deze grond bevond zich miljoenen jaren geleden een reusachtige gletsjer, een droge woestijn, een tropische zee en dampende moerassen.

Het kindvriendelijke bezoekerscentrum Holterberg

Natuurmuseum Holterberg heeft een van de grootste collecties Europese diersoorten van Nederland. Je kan hier meer dan 1000 dieren en vogels bewonderen! Het is nationaal en internationaal bekend om zijn diorama's, de levensgrote kijkdozen die een prachtige blik op de dierenwereld geven. Naast dat kinderen veel kunnen leren bij het bezoekerscentrum in Holterberg, zijn er ook diverse vermakelijke activiteiten. Bijvoorbeeld in het speel- en leerbos van Daantje Das, opdrachten veranderen ieder seizoen waardoor het leuk blijft om het bos vaker te bezoeken. Kinderen leren met de opdrachten al hun zintuigen te gebruiken, kunnen hutten bouwen en zelfs op pad met een ranger!

Een heerlijke plek om even uit te rusten: bezoekerscentrum de Sallandse Heuvelrug

Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug is ruim, open en heel stil. De uitgestrekte bossen en heidevelden zijn ideaal om per fiets of te voet te verkennen. In het bezoekerscentrum in Nijverdal is onder andere een restaurant met open haard en terras, een expositieruimte en planetarium en een winkel met leuke spullen. De Koepel beschikt over een modern instrumentarium. Een tweetal telescopen en een zonnetelescoop vormen de belangrijkste instrumenten. Een op het zuiden gericht observatieplatform, Sky-Walk genaamd, is de plek waar bezoekers de sterrenhemel met het blote oog of met een verrekijker kunnen waarnemen. Ook overdag valt er veel te beleven, het uitzicht is ronduit prachtig.

Bezoekerscentrum de Sallandse Heuvelrug
Bezoekerscentrum de Sallandse Heuvelrug

Het startpunt voor een vaartocht: Bezoekerscentrum de Weerribben

Het Buitencentrum Weerribben is hét startpunt voor een vaartocht met overdekte rondvaartboot, fluisterboot of kano in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Of kies voor een een wandel- of fietstocht, met rust, riet en ruimte. Kom eerst binnen kijken om buiten meer te zien. In het buitencentrum is een toeristisch informatiepunt en veel informatie over het natuurgebied. Regelmatig zijn er leuke activiteiten zoals een vaartocht met de boswachter.

Kom meer te weten over de natuur bij bezoekerscentrum De Wieden

Dit bezoekerscentrum van Natuurmonumenten bevindt zich in een boerderij in Sint Jansklooster. Het is een ideaal startpunt voor een dagje uit in Nationaal Park Weerribben-Wieden. In het bezoekerscentrum vind je informatie over routes, vaartochten en activiteiten voor kinderen. Voordat je het bijzondere natuurgebied in trekt, is het zeker nuttig om de film over De Wieden eens te bekijken. Zo weet je waar je allemaal op moet letten tijdens jouw reis door de prachtige omgeving. Het Nationaal Park Weerribben-Wieden van ruim 6.000 hectare in de Kop van Overijssel is een oase van ruimte en rust. Vaar mee met de boswachter over de weidse meren, maak een wandeling door de rietlanden of geniet op de fiets van de bloemrijke hooilanden in het gebied. In het Bezoekerscentrum De Wieden is ook een winkel met leuke cadeautjes en de mogelijkheid om koffie of thee te drinken met een lokale lekkernij. Ben je op zoek naar een lunchplekje? Dan is de theeschenkerij een tip, dit ligt vlakbij het bezoekerscentrum.

Koffie drinken bij bezoekerscentrum De Wheem

Met het Reestdal als achtertuin is het genieten in en rond De Wheem. Profiteer van een lekker kopje koffie, neem de kids mee naar het Bas de Das-pad of wandel één van de vele routes. Bezoekerscentrum De Wheem is een prachtig begin- of eindpunt om te genieten van het landschap in het Reestdal. In deze monumentale boerderij, waar het bezoekerscentrum van Landschap Overijssel gevestigd is, is van alles te beleven. De vrijwilligers van Landschap Overijssel geven je graag alle informatie over het gebied. Behalve mooie exposities vind je er een leuke winkel en kun je er terecht voor een lekker kopje koffie met krentewegge of echte Reestdalkoek. Een bezoekerscentrum is namelijk niet alleen bedoeld om meer informatie te geven over het natuurgebied, maar het biedt ook een gezellige plek om eens samen te komen. Kinderen kunnen zich vermaken in de dassenburcht of op het spannende Speelnatuurpad dat start achter De Wheem. Regelmatig worden bij De Wheem interessante activiteiten in het landschap georganiseerd voor jong en oud!

Beheerders van de bezoekerscentra

In Overijssel zijn er drie verschillende organisatie die de bezoekerscentra mogelijk maken, namelijk Landschap Overijssel, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

Landschap Overijssel beschermt, ontwikkelt en beheert het Overijsselse landschap met zijn bijzondere natuur en streekeigen historie met waarde voor mens, plant en dier om in te leven en om het te beleven. Dit doen zij door verantwoordelijkheid te nemen en anderen aan te sporen hun verantwoordelijkheid te nemen voor het Overijsselse landschap met zijn bijzondere natuur en streekeigen historie.

Staatsbosbeheer is een organisatie die in heel Nederland opereert. Overal in Nederland werkt Staatsbosbeheer samen met gemeenten, zorginstellingen en maatschappelijke organisaties. Samen met ondernemers in uiteenlopende sectoren ontwikkelen zij duurzame initiatieven op het gebied van beschermen, beleven en benutten.

Ook Natuurmonumenten is door heel Nederland te vinden. Natuurmonumenten bezit en beheert meer dan 108.000 hectare aan natuurgebieden. Zij maken zich sterk voor alle natuur die er nog is. En voor de nieuwe natuur die er nog gaat komen in Nederland. Niet alleen in de gebieden die zij beheren, maar ook daarbuiten.