De Slinger van Heino

 • Type
  Fietsen
 • Afstand
  38,4 km
 • Duur
  2:34
 • Verbrande calorieen
  1922 kcal
 • Knooppunten
  23
 • Locaties
  4

Wanneer kun je op de fiets vijf landhuizen en twee kastelen bewonderen? Tijdens de fietsrouteSlinger van Heino. Deze landgoederenroute laat je dromen over lang vervlogen tijden en griezelen bij het relaas van een oude verhalenverteller. Ondertussen ontvouwt zich het geschiedenisboek van de streek.

Startpunt

Start in het centrum van Heino, bij de TOP aan de Paalweg in Heino. Je kunt hier de auto parkeren. Volg vanaf hier de verwijzing naar knooppunt 17.

De hoofdroute is in totaal 38 km lang. Je kunt de route uitbreiden naar 63 km voor een bezoek aan Museum de Fundatie in het centrum van Zwolle. Volg hiervoor vanaf knooppunt 77 de knooppunten: 77 - 86 - 79 - 40 - 51 - 41 - 48 - 66 - 65. Vervolgens terug: 65 - 66 - 48 - 41 - 46 - 76 - 87. Vanaf hier weer verder met de route richting knooppunt 58.

 1. Nicolaaskerk Heino

  Nicolaaskerk Heino

  De Nicolaaskerk in Heino is een hervormde kerk die in de 19e eeuw is gebouwd. De toren van de kerk is veel ouder dan de kerk. Die stamt uit 1400. Er is nu een stiltekamer onderin. Het in het register van rijksmonumenten opgenomen gebouw is een van de weinige waterstaatskerken van Overijssel.

  Waterstaatskerk is de benaming voor kerkgebouwen die tussen 1824-1875 met financiële steun van de overheid werden gebouwd. Het ontwerp en de bouw van dergelijke kerken was onderhevig aan de goedkeuring van het ministerie van Waterstaat, het is niet de benaming voor een speciale bouwstijl.

 2. Buuffies Proeflokaal

  Buuffies terras

  Een van de gezelligste terrassen van Heino is het terras van Buuffies. Strijk neer en proef een gerecht met streekproducten. In de zomer kun je er bovendien een lekker ijsje bij de ijssalon eten. Buuffies is opgericht door de eigenaar van de AH, Kim van der Worp.

  Het restaurant zit in de voormalige kruidenierswinkel van zijn ouders. Lees het interview met Kim van der Worp:

 3. Fietsknooppunt 42

 4. route 't Rozendael

  Voor landgoed 't Rozendael bij knooppunt 42 even richting knooppunt 6 fietsen tot bij 't Rozendael. Vervolgens weer terugfietsen naar knooppunt 42 en de route vervolgen naar knooppunt 25.

 5. Landgoed 't Rozendael

  Landgoed 't Rozendael

  Het huidige 't Rozendael is aanvankelijk een boerenerf geweest, waar een zogenoemde spieker (voorraadschuur) is bijgebouwd. Door aankoop van gronden met boerderijen en vooral door vererving is een groot buitengoed ontstaan. Er zijn gebouwen bijgekomen, lanen, parken en bossen aangelegd.

  Via vererving kwam 't Rozendael in 1914 in bezit van F.A.R.A. baron van Ittersum. In 1939 werd het landgoed, ondergebracht in de stichting het Baron van Ittersum Fonds. Een belangrijk moment, want één van de doelstellingen van de stichting is het in stand houden van 't Rozendael.

  In 1987 slaagde de stichting erin de meeste grond van kasteel het Nijenhuis met boerderijen erbij te kopen. De kleuren van het landgoed zijn rood en wit. De pachtboerderijen die bij 't Rozendael horen hebben dan ook rood-wit schuingestreepte luiken. Lees ook een mooie mythe over deze luiken:

 6. Fietsknooppunt 25

 7. Kasteel het Nijenhuis

  Kasteel het Nijenhuis

  Tussen de dorpen Heino en Wijhe ligt Kasteel het Nijenhuis.Naast wisselende presentaties uit eigen collectie zijn in het kasteel vele tentoonstellingen te zien. De beeldentuin biedt plaats aan een kleine 100 beelden van gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland.

  Je kunt met je toegangsbewijs voor Kasteel Het Nijenhuis ook terecht in De Fundatie in Zwolle.

 8. Fietsknooppunt 24

 9. Fietsknooppunt 23

 10. Fietsknooppunt 22

 11. Fietsknooppunt 15

 12. Landgoed De Colckhof

  Landgoed De Colckhof

  De Colckhof is een landgoed met buitenplaats gelegen in Laag Zuthem in de gemeente Raalte, provincie Overijssel. De Colckhof heeft een omvang van 40 hectare, waarvan 25 ha uit bos bestaat. Het gebied is sinds 1989 eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten.

 13. Fietsknooppunt 06

 14. Landgoed Den Alerdinck

  Landgoed Den Alerdinck

  Middenin het Sallandse coulissenlandschap ligt dit prachtige landgoed. Gebouwd in 1680 en sinds 1985 in het bezit van Wouter Koning, die deze buitenplaats met veel zorg en aandacht heeft teruggebracht in de oude stijl met de allure van weleer, is Den Alerdinck geschikt gemaakt voor velerlei gebruik.

 15. Fietsknooppunt 5

 16. Fietsknooppunt 77

 17. Fietsknooppunt 77

 18. Fietsknooppunt 88

 19. Fietsknooppunt 89

 20. Monument: Boerderij Blauwedijk

  Boerderij Blauwedijk 2

  Een gemeentelijk monument, een boerderij met dwarsgeplaatst woonhuis van gele ijsselsteen. Het woonhuis is voorzien van kloostervensters met luiken onder een rondboog waarvan de boogtromel met siermetselwerk is gevuld. De luiken zijn uitgevoerd in de kleuren van het landgoed Den Aalshorst.

  Naast de boerderij staat een schuur eveneens van handgevormde baksteen en afgedekt door een pannen wolfsdak. Door kleine puntige venstertjes wordt de stal van licht voorzien. De forse wagenloods die bij het erf behoort bestaat uit houten gebinten die het met pannen gedekte dak dragen.

 21. Monument: Boerderij Blauwedijk

  Boerderij Blauwedijk 4

  Een voormalige boerderij met een dwars geplaatst voorhuis opgetrokken in gele ijsselsteen met vlechtingen onder de windveren en een gemetselde bloktand onder de dakaanzet. Het woonhuis heeft aan de voorzijde kloostervensters met luiken in de kleuren van het landgoed Den Aalshorst.

  Op het erf staan een met riet gedekte hooiberg, een schuur en een gemetselde put. Een geheel gerenoveerde boerderij met de oorspronkelijke, voor deze streek bijzondere vormgeving en behorende bij de andere boerderijen van Den Aalshorst. Het is een gemeentelijk monument.

 22. Fietsknooppunt 58

 23. De Zwevende Kei

  De Zwevende Kei

  Nabij het NS-station staat de Zwevende Kei. Dit is een kunstwerk van Bas Maters. Deze enorme zwerfkei die balanceert op een scheef staand zuilelement, is geplaatst in 2000. De stalen constructie waarop De Zwevende Kei is gebouwd gaat zeventien meter de grond in.

 24. Fietsknooppunt 83

 25. route kasteel Rechteren

  Een mooi ommetje om een kijkje te nemen bij kasteel Rechteren. Bij knp 83 bij de rotonde RD (Rechterensedijk) naar kasteel Rechteren. Bij het kasteel RA. Bij knp 84 naar knp 82. (3 km extra)

 26. Kasteel Rechteren

  Kasteel Rechteren

  Kasteel Rechteren (uit de 14e eeuw) is gesitueerd op een eiland in een dode rivierarm van de Overijsselse Vecht. Een stenen boogbrug geeft toegang tot het kasteel. Het is het enige kasteel in de provincie Overijssel uit de middeleeuwen dat bewaard is gebleven. Het kasteel is niet te bezichtigen

 27. Huis Den Berg

  Huis Den Berg

  Huis Den Berg is een oude havezate, die sinds 1483 in bezit is geweest van verschillende adelijke families. Sinds 1703 in bezit van de familie Van Dedem. In 1703 werd het huis herbouwd zoals het nu staat. Een wandeling rond de grachten is zeer de moeite waard.

 28. Fietsknooppunt 82

 29. Fietsknooppunt 81

 30. Fietsknooppunt 80

 31. Fietsknooppunt 95

 32. Fietsknooppunt 02

 33. Camping Heino

  Camping Heino

  Camping Heino, gelegen in het groene Overijssel, is een echte kinder- en seniorencamping. Er is animatie voor de kinderen en volwassenen in vakantieperiodes. Persoonlijke aandacht, gemoedelijkheid en plezier staan bij ons voorop. In het restaurant kunt u terecht voor een heerlijke smaakbelevenis.

 34. Fietsknooppunt 3

 35. Fietsknooppunt 18

 36. Varkensbedrijf Neimeijer

  Varkensbedrijf Neimeijer

  Sla in het buitengebied van Heino, na De Veldhoek op de Lemelerveldseweg even rechtsaf om gelukkige varkens te bewonderen bij het biologische varkensbedrijf van Jeroen en Nieske Neimeijer op Bosweg 4. Je kunt er de kraamweide bekijken en picknicken met knorrend gezelschap.

  Een leuk uitstapje van slechts honderd meter extra. Lees het interview met de familie Niemeijer en leer hoe deze varkens zo gelukkig worden:

 37. De Vlaminckhorst

  De Vlaminckhorst

  De Vlaminckhorst is een eeuwenoud landgoed , waarvan 5 ha overgebleven zijn. Het grenst aan de bebouwde kom van Heino. Het is een plaats waar het ontstaan van Heino en haar rijke historie nog terug te vinden is. In de 13e eeuw werden boerderijen gebouwd op de grens van de hoge en de lage gronden.

  Dit was het begin van het ontstaan van Heino. Geschiedschrijving spreekt reeds van een boerderij op de plaats met de naam Vlaminckhorst in de 13e eeuw. Lees een interview met de eigenaren die dit landgoed hebben gerenoveerd:

 38. Fietsknooppunt 17

 39. Eindpunt Slinger van Heino

  Eindpunt Slinger van Heino

  Eindpunt van de basisroute. Hieronder de routebeschrijving en de bezienswaardigheden van de verlengde route van 63 km naar Zwolle.

 40. Route uitbreiding naar Zwolle

  HIERONDER DE KNOOPPUNTEN VOOR DE EXTRA ROUTE LUS NAAR ZWOLLE. Volg deze punten vanaf het 2e knp 77, dit is de lange route van 63 km. 77 - 86 - 79 - 40 - 51 - 41 - 48 - 66 - 65. Terug via: 65 - 66 - 48 - 41 - 46 - 76 - 87 en vervolgens verder met 58

 41. Fietsknooppunt 86

 42. Fietsknooppunt 79

 43. Fietsknooppunt 40

 44. Fietsknooppunt 51

 45. route museum Fundatie Zwolle

  Voor een bezoek aan de Fundatie: Vanaf knp 65, RI. 64 maar vervolgens RA (over de brug), 2e RA (Blijmarkt) en na 100 m ben je bij De Fundatie. Na het bezoek terugfietsen naar knp 65.

 46. Fietsknooppunt 65

 47. Fietsknooppunt 66

 48. Fietsknooppunt 48

 49. Fietsknooppunt 41

 50. Fietsknooppunt 46

 51. Fietsknooppunt 76

 52. Fietsknooppunt 87

 53. Museum De Fundatie

  Museum De Fundatie

  Museum de Fundatie is gevestigd in het Paleis aan de Blijmarkt in Zwolle. De Fundatie is een kunstmuseum met een topcollectie beeldende kunst en aansprekende tentoonstellingen. Het museum wil zijn passie voor de beeldende kunst overbrengen op een groot en breed publiek.

  Je kunt met je toegangsbewijs voor Kasteel Het Nijenhuis ook terecht in De Fundatie in Zwolle.